Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka w kapuście :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wieprzowina lubi kiszoną kapustę duszoną .

Żeberka w kapuście :

Składniki:

Żeberka w kapuście :

 

  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki smalcu ( lub oleju do smażenia )
  • sól
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ( słodkiej )
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście :
Żeberka pokroić na porcje. Wymieszać sos sojowy, 2 łyżki oleju, paprykę mieloną , Pieprz , jałowiec, majeranek .Natrzeć pastą żeberka i zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na rumiano z obu stron żeberka . Przełożyć do rondla .Na patelnię wlać trochę wody i zagotować – przelać do rondla. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe. Zalać wodą tak by zakryła mięso i dusić 1 godzinę . Po 30 minutach kapustę kiszona zalać wodą i dusić . Wyjąć żeberka z sosu .Wyluzować kości. Sos przelać do kapusty , włożyć do niej żeberka i dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta przeszła smakiem mięsa , a sos odparował ( kapusta ma mieć gęstość bigosu ).Układać na półmisku kapustę , na wierzchu żeberka .Podawać z kluskami drożdżowymi na parze, knedlem ziemniaczanym , kopytkami lub po prostu z ziemniakami.