paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Żeberka w marynacie pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczyste i aromatyczne żeberka pieczone w przyprawach z wódką w rękawie do pieczenia. Idealne do ziemniaczków lub frytek.

Żeberka w marynacie pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w marynacie pieczone

 

  • żeberka 1,5 kg
  • jałowiec 4 sztuki
  • musztarda 2 łyżki
  • ketchup 0,5 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • czosnek do smaku
  • wódka 1 kieliszek
  • oregano 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie pieczone
Żeberka dobrze wypłukać. Pokroić na porcje i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wlać ketchup i musztardę dodać pozostałe przyprawy i wlać wódkę. Całość wymieszać. Kawałki mięsa natrzeć marynatą i pozostawić w niej mięso na 60 minut. Następnie przełożyć do rękawa i zawiązać. Piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni. Przed końcem pieczenia może rozciąć woreczek aby żeberka się zrumieniły.
Żeberka w marynacie pieczone
Żeberka dobrze wypłukać. Pokroić na porcje i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Żeberka w marynacie pieczone
Do miski wlać ketchup i musztardę dodać pozostałe przyprawy i wlać wódkę. Całość wymieszać.
Żeberka w marynacie pieczone
Kawałki mięsa natrzeć marynatą i pozostawić w niej mięso na 60 minut.
Żeberka w marynacie pieczone
Następnie przełożyć do rękawa i zawiązać. Piec około 50-60 minut w temp. 180 stopni.