Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka w marynacie teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak.

Żeberka w marynacie teriyaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w marynacie teriyaki

 

  • 70 dag chudych żeberek ( paski)
  • 1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki
  • 2 łyżki cytrynówki ( lub czystego alkoholu ale nie koniecznie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki Smakowitej Pajdy
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie teriyaki
Umyte żeberka pokroić na kawałki . Zalać sosem teriyaki ,alkoholem, posypać mieloną papryką. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc).

W trakcie marynowania obracać mięso i wcierać w nie marynatę .

Wyjąć. Osuszyć kawałki żeberek papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Rozgrzać w ganku o grubym dnie, na patelni lub w woku tłuszcz i usmażyć żeberka na rumiano.

Odłożyć mięso na moment na talerzyk.

Dorzucić na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i dobrze ją zrumienić.

Włożyć ponownie do garnka żeberka, wlać marynatę od mięsa ,sos sojowy, dolać wody , wsypać pieprz ziarnisty i dusić ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie ( kości mają swobodnie wypadać ).

Doprawić do smaku. Przetrzeć sos przez sito.



Podałam z ryżem kleistym i pikantną surówką z białej rzodkwi.
Żeberka w marynacie teriyaki
Żeberka pokrojone w poręczne kawałki i zamarynowane w sosie teriyaki
Żeberka w marynacie teriyaki
Żeberka obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron
Żeberka w marynacie teriyaki
Zdjąć usmażone żeberka i na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę
Żeberka w marynacie teriyaki
Żeberka dołożyć do cebuli - zalać marynatą i wodą