SUPERPRZEPIS

Żeberka w marynacie z coli

  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Żeberka w marynacie z coli Więcej zdjęć (2)

Prawie jak z popularnej reklamy ale domowe. Wyszły aromatyczne, słodko-kwaśno-pikantne.

Składniki:

Żeberka w marynacie z coli

 

 

  • składniki do marynaty:
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/3 szklanki Coca Coli

 

  • sos:
  • 200ml Coca Coli
  • szklanka ketchupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • kawałek papryczki chilli drobno posiekany
  • 1/2 cebuli drobno pokrojonej
  • 1/2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 łyżki oleju

 

  • dodatki:
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • trochę oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano
  • trochę octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie z coli
Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Żeberka umyć, wytrzeć do sucha i połączyć z marynatą i colą. Odstawić do lodówki na min 2h. Do garnuszka z grubym dnem włożyć wszystkie składniki sosu i gotować razem na małym ogniu przez ok 35-40 min. Od czasu do czasu mieszać, żeby sos się nie przypalił, za to zgęstniał i stracił na swojej objętości. Piekarnik najlepiej w opcji Grill rozgrzać do 150 °C. Żeberka ułożyć na blaszce i posmarować gotowym sosem, wstawić do piekarnika na górną półkę i piec 1,5 do 2 godzin Na drugą małą blaszkę dać pomidorki koktajlowe, skropić oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Dać do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia żeberek. Gotowe posypać świeżo zmielonym pieprzem
Żeberka w marynacie z coli
Żeberka i pomidorki koktajlowe słodko-kwaśne z colą