mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczne żeberka pieczone z cebulka w marynacie z musztardy rosyjskiej,miodu oraz ostrego ketchupu.

Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy

 

  • żeberka-1 kg
  • cebula-5 sztuk
  • miód-4 łyżki
  • musztarda-7 łyżek
  • ketchup-3 łyżki
  • olej-3 łyżki
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • majeranek-3 łyżki
  • sól i pieprz-do posypaniażeberek

Sposób przygotowania:

Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy
Żeberka płuczemy, następnie posypujemy sola i pieprzem z 2 stron oraz papryką ostrą oraz obficie majerankiem. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Do miseczki przekładamy musztardę, ketchup , miód , olej. Mieszamy ze sobą i próbujemy smaku. Można dodać jakiegoś składnika więcej. Żeberka podsmażamy na rozgrzanym oleju z 2 stron. Następnie na tym oleju podduszamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego najlepiej wysmarowanego masłem żeberka. Pokrywamy cebulą wraz z tłuszczem z patelni, który mieliśmy i wykładamy naszą marynatę. Pieczemy w piekarniku w temp 190 stopni.
Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy
przygotowana marynata do mięsa z musztardy, oleju, ketchupy i miodu
Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy
cebula pokrojona w piórka podczas podduszania
Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy
wyłożone do naczynia żaroodpornego żeberka
Żeberka w marynacie z miodu, ketchupu i musztardy
wyłożona na żeberka pokryte cebulą marynata