Wiola 1978

Wiola 1978

Kucharz
[Przepisów: 8]

Żeberka w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka w nowym wydaniu :-)

Żeberka w miodzie

Składniki:

Żeberka w miodzie

 

  • 1 kg żeberek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml bulionu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w miodzie
Papryczkę i czosnek posiekać bardzo drobno. W miseczce wymieszać miód, olej, zioła, sos sojowy, koncentrat, keczup, czosnek i papryczkę. dodać czosnek i chili, wymieszać. Żeberka podzielić na porcje i natrzeć marynatą. Odstawić na 4 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso przełożyć na blachę do pieczenia, podlać bulionem i piec ok. 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Podawać z sałatą. W okresie letnim świetnie smakują upieczone na grillu, wtedy nie dodajemy bulionu do pieczenia.