iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Żeberka w miodzie z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie żeberka są bardzo aromatyczne. Mają świetny słodko-kwaśny smak. moja rodzina je ubielbia bo rozpływają się w ustach.

Żeberka w miodzie z pieczarkami

Składniki:

Żeberka w miodzie z pieczarkami

 

 

  • Marynata:

 

  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Żeberka w miodzie z pieczarkami
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy składniki marynaty pozostałe. Następnie wkładamy w nią mięso i marynujemy kilkanaście godzin. Po tym czasie żeberka obsypujemy mąką i smażymy na złoto. Marchew siekamy ze szczypiorem, dodajemy pokrojoną cebulą oraz pieczarki. do obranych pomidorów dodajemy miód oraz koncentrat. Następnie wciskamy czosnek i dodajemy paprykę. Żeberka układamy w naczyniu do pieczenia lub na blasze i układamy na nich warzywa i zalewamy sosem. Pieczemy przez godzinę.