lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Żeberka w śliwkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne żeberka ze śliwkami....

Żeberka w śliwkach

Składniki:

Żeberka w śliwkach

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w śliwkach
W pierwszej kolejności mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie nacieramy z każdej trony pieprzem, solą oraz majerankiem. Później mięso posypujemy również z każdej strony papryką ostrą oraz słodką papryką. Mięso odkładamy na jedną godzinę, żeby przeszło smakiem przypraw. Cebulę obieramy, myjemy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy. Późnij cebulę kroimy w plasterki. Ząbek czosnku obieramy, myjemy wodą, a następnie bardzo drobno siekamy. Wcześniej odstawione żeberka podsmażamy na rozgrzanym oleju, a później dodajemy do tego cebulę i czosnek i znowu podsmażamy. Do tego dolewamy olej i dodajemy śliwki suszone, które musimy pokroić w mniejsze kawałki. Całość trzymamy na ogniu, aż połowa wina odparuje i to zalewamy bulionem mięsnym. Całość doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem oraz solą i dobrze mieszamy. Całość dusimy razem, aż mięso będzie miękkie.