redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Żeberka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Łatwe w przygotowaniu żeberka w sosie. Cebulka, czosnek i pieprz świetnie podkreślają smak takich żeberek. Żeberka w sosie przygotowano w Multicookerze. Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.

Żeberka w sosie

Składniki:

Żeberka w sosie

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie
1. Mięso ogrzać w temperaturze pokojowej, posolić i natrzeć pieprzem.

2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 15 minut i nacisnąć przycisk START.

3. Do misy urządzenia wlać trzy łyżki oleju, rozgrzać przez około 1 minutę, następnie włożyć mięso i obsmażyć dość mocno z każdej strony. Gdy mięso będzie obsmażone, dodać cebulę i smażyć aż nabierze złotego koloru.

4. Dodać 130 ml gorącej wody, listki laurowe, ziele angielskie, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW, za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 40 minut. Nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę.

6. Po 10 minutach na sitku do gotowania na parze ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i ponownie zamknąć pokrywę. 7. Na koniec wyciągnąć ziemniaki i żeberka, a do wywaru pozostałego w misie dodać łyżkę mąki rozprowadzoną w 60 ml zimnej wody, energicznie zamieszać. Wlać do miseczki trzy łyżki sosu, dodać łyżkę śmietany, wymieszać całość i zabielić sos, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ponownie umieścić w sosie żeberka.

8. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

9. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

10. Podawać z kiszonymi ogórkami.