Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żeberka w sosie pomidorowym, delikatne i soczyste.

Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym
Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką. Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek. Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego :)
Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym
Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym
Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym
Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym