migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne danie obiadowe ucieszy każdego pięsożercę. Soczyste żeberka w aromatycznym sosie z rozmarynem i szałwią.

Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym

Składniki:

Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym

 

  • Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym
  • Ciągle kurczak i kurczak więc dzisiaj dla odmiany inne mięśko - aromatyczne żeberka.

 

  • składniki:

 

  • 1 kg zeberek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki białego wina
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka ryżowa do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym
Przygotować żeberka, dokładnie je umyć i pokroić na kawałki. Następnie ze wszystkich stron oprószyć papryką i czosnkiem. Rozgrzać patelnie z olejem i obsmażyć z obu stron. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać rozmaryn oraz szałwię. Żeberka dusić ok 30 minut a potem dodać wino oraz doprawić do smaku solą. Żeberka dusić aż mięso będzie miękkie. Jeśli płyn za bardzo odparuje podlać wodą lub bulionem. Powstały sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem.