Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Żeberka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne i soczyste żeberka smażone z cebulką i podane w sosie własnym - w sam ran na sobotni obiad,

Żeberka w sosie własnym

Składniki:

Żeberka w sosie własnym

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

  • cebula - 3 szt

 

  • olej - 125 ml

 

 

  • sól , pieprz , papryka , listek laurowy

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie własnym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żeberka oczyszczamy i dzielimy na porcje. W gęsiarce ( lub dużej patelni ) rozgrzewamy olej , dodajemy żeberka i podsmażamy kilka minut z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę smażymy. Zalewamy 2 szkl. wody , dodajemy sól , pieprz , paprykę i listek laurowy. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. godziny ). Co jakiś czas przewracamy i w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.