SUPERPRZEPIS

Żeberka w syropie klonowym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Żeberka w syropie klonowym Więcej zdjęć (5)

Pyszne, lepkie, pachnące cynamonem żeberka pieczone w syropie klonowym z przepisu Nigelli, polecają się na obiad ;D

Składniki:

Żeberka w syropie klonowym

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Marynata:
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z jabłek (lub sklepowy naprawdę dobrej jakości)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kora cynamonowa (lub ½ łyżeczki mielonego cynamonu)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie )
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka w syropie klonowym
W garnku zagotowujemy wodę z liściem, zielem angielskim, czosnkiem, obraną marchewką i cebulą. Do gotującej się wody wkładamy pocięte na kawałki, opłukane wcześniej żeberka.

Gotujemy je 30 minut , wyjmujemy z zalewy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W plastikowym pojemniku mieszamy ze sobą syrop klonowy, sok jabłkowy i sos sojowy.

Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i czosnek, a także cynamon i anyż mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone, oproszone solą i pieprzem żeberka i marynujemy je minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.

Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka kolejne 15-25 , aż do zarumienienia. Upieczone żeberka wyjmujemy i serwujemy, smacznego :D 
Żeberka w syropie klonowym
W garnku gotujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, obraną i pokrojoną na pół marchewką i cebulą. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.
Żeberka w syropie klonowym
W plastikowym pojemniku mieszamy ze sobą syrop klonowy, sok jabłkowy i sos sojowy.
Żeberka w syropie klonowym
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone, oproszone solą i pieprzem żeberka i marynujemy je minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.
Żeberka w syropie klonowym
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 stopniach