Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Żeberka wieprzowe duszone w piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do żeberek wieprzowych można dodać paprykę mieloną ostrą.

Żeberka wieprzowe duszone w piwie

Składniki:

Żeberka wieprzowe duszone w piwie

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe duszone w piwie
Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać piwo, miód, sok z cytryny, zagotować. Przygotowany sos połączyć z mięsem, dodać liść laurowy, mieloną paprykę, wlać 2/3 szkl wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Po koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.