SUPERPRZEPIS

Żeberka wieprzowe w sosie grzybowym

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Żeberka wieprzowe w sosie grzybowym Więcej zdjęć (3)

Żeberka można usmażyć na ruszcie w piekarniku lub na grillu.

Składniki:

Żeberka wieprzowe w sosie grzybowym

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3-4 grzybki suszone
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe w sosie grzybowym
Grzyby opłukać, wlać 1 szkl wody i gotować około 10 minut. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na patelni, pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Przełożyć do rondla, wlać wywar z drobno pokrojonymi grzybkami i dusić pod przykryciem do miękkości. Ze smalcu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z mięsem zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Żeberka wieprzowe w sosie grzybowym
Gdy żeberka są chude to smażyć je na odrobinie tłuszczu.
Żeberka wieprzowe w sosie grzybowym
Po dodaniu zasmażki, sos należy zagotować i przyprawić do smaku.