pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Żeberka wieprzowe z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

To wersja żeberek w kapuście na zimę kiedy nie ma młodej

Żeberka wieprzowe z kapustą kiszoną

Składniki:

Żeberka wieprzowe z kapustą kiszoną

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 3 grzyby suszone
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe z kapustą kiszoną
Aby zrobić żeberka wieprzowe z kapustą kiszoną trzeba zacząć od namoczenia i ugotowania grzybów Przepłukać kapustę by nie była za kwaśna . Zalewamy ją wodą , dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 30 minut. W tym czasie natrzeć żeberka solą , pieprzem i mieloną papryką . Pokroić na kawałki i obsmażyć na oleju na rumiano .Usmażyć na odrobinie oleju pokrojoną w paski cebulę . Dodać rumianą do kapusty . Odcedzić kapustę włożyć do niej żeberka , pokrojone grzyby i wywar z ich gotowania . Wlać kilka łyżek oleju i dusić na bardzo małym gazie 1 godzinę pod przykryciem tak by wywar odparował . Doprawić do smaku pieprzem i maggi .