crazyloll@interia.pl

crazyloll@interia.pl

Kucharz
[Przepisów: 10]

Żeberka wmiodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne szybkie polecam !

Żeberka  wmiodzie

Składniki:

Żeberka wmiodzie

  • kilogram żeberek wieprzowych
  • olej do smażenia
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wódki
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel sosu chili

Sposób przygotowania:

Żeberka wmiodzie

W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Dzięki temu po upieczeniu będą soczyste. Sparzone żeberka pokroić na kawałki według uznania. Do miseczki wsypać bardzo drobno posiekany czosnek. Wlać sos sojowy. Cały czas mieszając, wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wódkę, ocet winny, musztardę, miód, sos chili. Dokładnie wymieszać. Połową marynaty zalać pokrojone żeberka. Przykryć, odstawić mniej więcej na 45 minut. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć dobrze osączone z marynaty żeberka. Smażyć około 5–10 minut, w zależności od wielkości porcji. Przekręcać od czasu do czasu, tak by mięso dobrze się zrumieniło ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia. Obsmażone żeberka ułożyć na ruszcie lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15–20 minut w temperaturze 190°C, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia przewracać co jakiś czas i posługując się pędzelkiem, smarować marynatą.Żeberka stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeśli są pieczone powoli.