Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Żeberka wykwintne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żeberka zrobione i podane inaczej.

Żeberka wykwintne

Składniki:

Żeberka wykwintne

 

  • żeberka wieprzowe chude 1 kg
  • wiśniówka 1 szklanka
  • przyprawa do zup 4 łyżki
  • cukier 1/3 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wykwintne
Żeberka podzielić na niewielkie porcje, ułożyć w garnku, zalać wiśniówką i przyprawą do zup wymieszaną z cukrem. Potrawę przykryć szczelnie pokrywą i wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, tak aby garnek z żeberkami był zanurzony w niej do połowy. Gotować na bardzo małym ogniu około 4 godz. pilnując, aby oba garnki były szczelnie przykryte, a wrzenie wody nie ustawało (do przyrządzania tej potrawy świetnie nadaje się forma budyniowa). Podawać z ryżem na sypko i surówką.