Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żeberka z cebulą 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszone żeberka wieprzowe z dodatkiem cebuli.

Żeberka z cebulą 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z cebulą 4

 

  • ok. 70-80 dkg żeberek wieprzowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 bardzo duża cebula

Sposób przygotowania:

Żeberka z cebulą 4
Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać do niego przyprawę do mięs, sól i 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać. Żeberka podzielić na 4 porcje, natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie w brytfance rozgrzać kilka łyżek oleju, zrumienić na nim mięso. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do mięsa. Wlać ok. 2 szklanki wody. Żeberka dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby dolewać więcej wody. Sos można lekko zagęścić pszenną mąką wymieszaną z zimną wodą lub, tak jak ja, po prostu zmiksować.
Żeberka z cebulą 4
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Żeberka z cebulą 4
Podzielone na porcje żeberka pokryte marynatą.
Żeberka z cebulą 4
Zamarynowane żeberka rumienione na rozgrzanym oleju.
Żeberka z cebulą 4
Pokrojona w piórka cebula dodana razem z wodą do zrumienionego mięsa.