Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Żeberka z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żeberka nacieramy solą, pieprzem , smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny . Następnie podsmażamy na oleju, wyjmujemy, a do tłuszczu d

Żeberka z gruszkami

Składniki:

Żeberka z gruszkami

 

  • 1 kg żeberek wieprz.
  • 1/2 kg gruszek
  • 1 szkl. kompotu z gruszek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 minisłoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z gruszkami
Żeberka nacieramy solą, pieprzem , smarujemy ketchupem i odstawiamy na 2 godziny . Następnie podsmażamy na oleju, wyjmujemy, a do tłuszczu dodajemy miód, koncentrat pomidorowy i kompot , zagotowujemy. Wkładamy żeberka i dusimy do miękkości. Gruszki obieramy , kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do żeberek. Chwilę dusimy. Żeberka i gruszki układamy na półmisku. Sos zagęszczamy mąką i doprawiamy śliwowicą i gotujemy. Danie polewamy sosem , i posypujemy natką.