zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Żeberka z sezamem na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowite żeberka, lekko pikantne z wyczuwalną słodyczą i kwaskowatością pomidorów, sezam bardzo mi tuta pasował idealnie zwieńczył całość.

Żeberka z sezamem na ostro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka z sezamem na ostro

 

  • 800g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki golden syroupu
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę ( dałam czerwoną)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej soli morskiej
  • pół łyżeczki chilli z ziarenkami
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 80g brązowego cukru
  • sezam - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z sezamem na ostro
Dzielimy żeberka na kawałki, obtaczamy lekko w oleju, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy 2 łyżkami golden syroup'u (lub innego syropu cukrowego/ lejącego miodu) i posypujemy sezamem. Podpiekamy kawałki żeberek w 200 stopniach przez 20 minut na ruszcie w piecyku ( pod spód wstawiamy brytwankę aby nie zabrudzić piecyka). Potem zalać sosem i piec dalej 45 minut sprawdzając aby za bardzo się nie przypiekło ( można zakryć folią aluminiową jeśli za mocno będą się rumienić). Sos: Na oleju przesmażamy cebulę, na małym ogniu, aby nie nabrała brązowego koloru, ale zmiękła. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chili, paprykę i smażymy przez chwilkę. Dodajemy ocet, koncentrat, passatę i cukier, dokładnie wymieszać o gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut pod przykryciem. Sos można wystudzić lub użyć gorącego.
Żeberka z sezamem na ostro
Na sos szklimy cebulkę z przyprawami i czosnkiem
Żeberka z sezamem na ostro
Mięsko kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w oleju i przyprawach