luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie podałam z kluskami drożdżowymi i małymi ogóreczkami konserwowymi na ostro.

Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie

 

  • 1 kg żeberek
  • 65 g suszonych jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwierć łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryczki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
Żeberka po porcjować. Produkty na marynatę wymieszać i natrzeć marynatą kawałki mięsa. Na dnie naczynia rozsypać suszone jabłka i przykryć je zamarynowanym mięsem, polać resztką marynaty. Odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego jabłka zrzucić na dno, podlać ok pół szkl wody. Całość okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok pół godziny. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze ok 40 min. Na koniec żeberka wyjąć a pozostały sos z jabłkami zmiksować , można dodać przegotowanej wody do rozrzedzenia, i łyżkę śmietany do zabielenia.
Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
żeberka po porcjować na mniejsze kawałki
Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
Przygotować marynatę do żeberek z dodatkiem czerwonego pieprzu
Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
żeberka natrzeć marynatą i ułożyć w naczyniu razem z jabłkami
Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego podlać wodą i upiec