agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

żeberka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

żeberka można także udusić na wierzchu płyty kuchennej w rondlu ze szczelną pokrywką.

żeberka ze śliwkami

Składniki:

żeberka ze śliwkami

 

  • 2 kg chudych żeberek nie wędzonych
  • 2 cebule
  • sól
  • ok 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
  • masło roślinne a łyżki
  • kminek

Sposób przygotowania:

żeberka ze śliwkami
żeberka sparzyć wrzątkiem, natrzeć solą i startą cebulą, dobrze podsmażyć na tłuszczu, tak aby można było wyciągnąć kostki, nie przecinając błonki. w miejsce po kostkach nałożyć śliwki, włożyć żeberka do rondla obficie wysmarować tłuszczem, podlać wodą, posypać kminkiem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, często polewać sosem. do żeberek podać puree z ziemniaków lub grochu.