SUPERPRZEPIS

Zebra dyniowo- czekoladowa

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Zebra dyniowo- czekoladowa

Zebra powstała z myślą o wykorzystaniu dyni. W cieście nie jest w ogóle wyczuwalna. Najlepiej smakuje w tym samym dniu.

Składniki:

Zebra dyniowo- czekoladowa

 

  • Na kwadratową blaszkę o boku 24cm

 

 

  • Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania:

Zebra dyniowo- czekoladowa

Mus dyniowy

Zebra dyniowo- czekoladowa
Upieczoną dynię miksujemy blenderem na gładki mus

Dynię obieramy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 30 minut. Miękką miksujemy na gładkie puree. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po odrobinie cukru i jednym żółtku.

Ciasto cz I

Zebra dyniowo- czekoladowa
Zblendowany mus dyniowy dodajemy do ubitego ciasta

Gotową masę jajeczną łączymy z musem dyniowym- możemy miksować na najwolniejszych obrotach.

Ciasto cz II

Zebra dyniowo- czekoladowa
Do ciasta dodajemy pozostałe suche składniki

Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.

Warstwy ciasta

Zebra dyniowo- czekoladowa
Naprzemiennie nakładamy jedno i drugie ciasto

Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dodać jeszcze 3 łyżki mleka. (Ja nie dodawałam.) Ciasto wylewamy po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę.

Pieczenie

Zebra dyniowo- czekoladowa

Przed pieczeniem możemy nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę. Pieczemy w temp. 180st C. przez ok 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto możemy przykryć folią aluminiową by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polewamy roztopioną z mlekiem czekoladą i posypujemy pestkami dyni.


Tagi:

dynia