Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zebra klasyczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zebra jest ciastem, które chyba wszystkim smakuje, a zwłaszcza dzieciom. Nie jest suche, ale puszyste i wilgotne.spróbujcie koniecznie.

Zebra klasyczna

Składniki:

Zebra klasyczna

 

  • 2,5 szklanki mąki tortowej (może być zwykła, przesiana) + dodatkowo 2 łyżki
  • 1 szklanka gazowanej wody/oranżady/sprite`a
  • 1 szklanka oleju (najlepiej takiego z neutralnym posmakiem)
  • 5 dużych wiejskich jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dobrego kakao

 

Sposób przygotowania:

Zebra klasyczna
Jajka należy utrzeć z cukrem waniliowym oraz szklanką drobnego cukru, dolewając powoli, cieniutką strugą olej, bez przerwy mieszając dolać też szklankę gazowanego napoju. 2,5 szklanki mąki wymieszac z proszkiem do pieczenia i połączyć z resztą składników najlepiej łyżką. Takie ciasto dzielimy pomiędzy 2 pojemniki. Do jednego dodajemy 2 łyżki maki, a ciasto z drugiego pojemniczka mieszamy z 2 łyzkami mocnego kakao. Tortownicę smarujemy tłuszczem, a na jej srodek wykładamy na przemian 2-3 łyzki jasnego ciasta i 2-3 łyżki ciemnego. Piekarnik nagrzewamy do 180st, zebra piecze się ok 45 minut.