katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Zebra z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, które szybko się robi i szybko znika.

Zebra z jabłkami

Składniki:

Zebra z jabłkami

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 5 szt jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka oranżady,
  • olejek rumowy

Sposób przygotowania:

Zebra z jabłkami
Z białek ubić pianę, dodać żółtka i cukier. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać oranżadę i olej. Zmiksować na gładką masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Jabłka dodać pokrojone w kostkę, potem po równo rozlewać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać na przemian masy na środek formy. Raz jasną raz ciemną. Piec w 180 stopniach ok 1 godziny.

Tagi:

jajko jajka