lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Zebra z pomarańczą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zebra wyszła bardzo smaczna może to pomarańcza sprawiła

Zebra z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zebra z pomarańczą

 

 

  • oranżada 220 gram

 

 

  • cukier puder 1.1/2 szklanki

 

 

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

 

  • lukier
  • szklanka cukru pudru

 

 

  • sok z cytryny tyle aby powstał lukier ja dałam więcej niż z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Zebra z pomarańczą
Kasię wkładamy do rondelka i rozpuszczamy . Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia . Jajka ucieramy na puch dodajemy na przemian rozpuszczona Kasię oranżadę i mąkę z proszkiem do pieczenia .Powstała masę dzielimy na dwie równe części.Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao a do drugiej masy dwie łyżki męki i mieszamy .Tortownice smarujemy margaryna i posypujemy mąką . Masy wlewamy na przemian małymi porcjami ciemna i jasna aż do skończenia masy . Pomarańczę obieramy w plasterki i jeszcze kroimy na połowę i kładziemy na ciasto .Tortownica o średnicy 22 cent piec w 170 stopniach około 50 minut. Potem robimy lukier z cukru pudru kakao i cytryny .
Zebra z pomarańczą
Polewam lukrem zaczynam delikatnie
Zebra z pomarańczą
A tak wygląda po wyjęciu z pieca tylko blaszke odpiełam
Zebra z pomarańczą
Ciasto wlane do blaszki oraz pomarancza pokrojina i połozona na ciasto
Zebra z pomarańczą
cisto wlewałam na przemian jasne ciemne

Tagi:

jajko jajka