eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1312]

Zielona papryka Eli faszerowana mięsem z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zieloną paprykę faszerowaną. Do farszu wykorzystałam mięso i paloną kaszę gryczaną. Paprykę podałam z sosem pomidorowym.

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą

Składniki:

Zielona papryka Eli faszerowana mięsem z kaszą

warzywa

  • 6 zielonych papryk
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

Sposób przygotowania:

Zielona papryka Eli faszerowana mięsem z kaszą

przygotowanie składników farszu

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą
Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić łopatkę i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników farszu cd

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników farszu cd

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą
Posiekać opłukaną i osuszoną natkę pietruszki.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie składników farszu cd

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą
Kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku.

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.

przygotowanie papryki

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą

Papryki umyć, odciąć czapeczki i usunąć nasiona.

przygotowanie papryki cd

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą

Do miski włożyć mięso, dodać kaszę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, przyprawę do mięs i jajka. Całość przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki cd

Zielona papryka Eli faszerowana  mięsem z kaszą

Nadziać papryki farszem i włożyć do naczynia do zapiekania. Do garnka wlać 1.5 litra wody, dodać koncentrat pomidorowy,przyprawy, wymieszać i wlać do naczynia z paprykami.

Włożyć papryki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ) i piec przez 45 minut. Gotowe papryki wyjąć z naczynia.

Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem. Smacznego!