zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Zielona sałatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na Zielona sałatka

Zielona sałatka

Składniki:

Zielona sałatka

 

  • 5 matiesów
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • mała puszka krewetek
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • po łyżce siekanego koperku i natki
  • kilka liści sałaty
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona sałatka
Fasolkę opłukać. Ugotować w małej ilości wody lub na parze. Osączyć. Wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Krewetki osączyć z zalewy. Ewentualnie rozdrobnić. Cebulę obrać, umyć. Pokroić w krążki. Szczypiorek opłukać. Kilka gałązek odłożyć. Resztę posiekać. Śledzie opłukać, osączyć. Pokroić w kawałki. Ocet wymieszać z olejem. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę opłukać. Osączyć Ułożyć na salaterce. Obłożyć śledziem, krewetkami, fasolką, szparagami i cebulą. Posypać szczypiorkiem. Polać sosem. Delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę udekorować zieleniną i gałązkami szczypiorku.