SUPERPRZEPIS

Zielona salsa z Lizbony

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Zielona salsa z Lizbony Więcej zdjęć (3)

W kuchni portugalskiej wielu potrawom towarzyszy salsa . Zrobiłam lekko modyfikując .

Składniki:

Zielona salsa z Lizbony

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dag paczki łuskanych pestek dyni
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej melisy
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/6 szklanki soku z cytryny
  • 1/2-3/4 szklanki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję oliwy )
  • 3 łyżki przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Zielona salsa z Lizbony
Zioła poobrywać z grubszych ogonków , umyć , osuszyć i pokroić . Czosnek obrać z łusek i pokroić . Wymieszać olej z sokiem cytrynowym ( 1/2 szklanki ) . Zmiksować w malakserze zioła , czosnek , przyprawy , pestki dyni . Dolać olej z sokiem cytrynowym . Miksować dokładnie na gładko . Wlać wodę i resztę oleju tak by sos miał odpowiednią gęstość .
Sos zamknięty z słoiczku może stać w lodówce kilka dni .
Zielona salsa z Lizbony
Umyć , oczyścić z grubszych ogonków i osuszyć zioła , przygotować resztę składników
Zielona salsa z Lizbony
Włożyć wszystkie składniki do malaksera i utrzeć na gładką masę