iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zielona zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne ucierane ciasto dwu kolorowe

Zielona zebra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielona zebra

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukier puder
  • 5 szt jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • migdały
  • barwnik zielony

 

Sposób przygotowania:

Zielona zebra
5 jajek myjemy i osuszamy następnie rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy dalej. Kolejno dodajemy olej i oranżadę. Miksujemy dalej na koniec zwalniamy obroty i dodajemy mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej wszystko ubijamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Blaszkę najlepiej kwadratową lub prostokątną małą wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wlewamy trochę białego ciasta na środek tego ciasta wlewamy ciasto z barwnikiem następnie na środek poprzedniego białe ciasto i tak aż ciasta się skończą. Ciasto pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem - w tym celu mieszamy cukier puder z mlekiem. Po lukrowaniu posypujemy ciasto kawałkami migdałów.
Zielona zebra
Etap 1Ciasto po wyjęciu z piekarnika po ostudzeniu polewamy lukrem
Zielona zebra
Etap 2Ciasto jest dwukolorowe paski zółto zielone

Tagi:

jajko jajka