SUPERPRZEPIS

Zielona Zupa (Caldo Verde)

  • 1
  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Zielona Zupa (Caldo Verde) Więcej zdjęć (5)

Tradycyjna zupa portugalska, prosta, łatwa i zielona.

Składniki:

Zielona Zupa (Caldo Verde)

 

  • Pęczek jarmużu (ang. kale) ok. 340 g
  • 200 g kiełbasy linguica (może być chorizo albo inna kiełbasa podwędzana z czosnkiem)
  • 1,6 kg obranych ziemniaków
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 puszka zielonego groszku ok. 400 g
  • 3 l wody, sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zielona Zupa (Caldo Verde)
1. Jarmuż umyć pod bierzącą wodą. Odkroić ostrym nożem łodygi i pokroić zieleninę w drobne paski.

2.Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Wyjąć z wody i po ostygnięciu pokroić w pół-centymetrowe krążki.

3.Włożyć do garnka fasolkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.

4. Dodać jarmuż, sól, pieprz i oliwę i gotować 3 do 4 minut.

5. Dodać pokrojoną kiełbasę i zielony groszek i gotować minutę lub dwie. Podawać z chlebem.

UWAGA: gotowany według oryginalnego przepisu jarmuż jest lekko chrupiący, coś w rodzaju jak makaron ugotowany al dente, gdybym robił tą zupę jeszcze raz to dodałbym jarmuż w połowie gotowania ziemniaków przedłużając w ten sposób czas jego gotowania.
Zielona Zupa (Caldo Verde)
Dwa główne składniki zielonej zupy portugalskiej caldo verde.
Zielona Zupa (Caldo Verde)
Jarmuż, ziemniaki, zielona fasola i zielony groszek to składniki zielonej zupy.
Zielona Zupa (Caldo Verde)
Porugalska zielona zupa - cado verde - prawie ugotowana.
Zielona Zupa (Caldo Verde)
Ugotowana najpierw i pokrojona kiełbasa porugalska oraz zielony groszek dodaje się do zupy w ostatniej chwili.

Tagi:

kielbasa