Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zielona zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z natki pietruszki, ziemniaków i brokuła jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i zdrowa. Polecam.

Zielona zupa krem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zielona zupa krem

 

  • 2-3 pęczki natki pietruszki ( 1,5 szkl posiekanej natki)
  • 1/2 brokuła
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szkl bulionu
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • sól
  • sok z cytryny
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zielona zupa krem
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kosteczkę, razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na oliwie z masłem.

Podlać bulionem( może być z kostki rosołowej) i gotować do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i podzielony na różyczki brokuł. Miękkie warzywa zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietanką, podgrzać.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 
Zielona zupa krem
Umytą natkę pietruszki należy drobno pokroić.
Zielona zupa krem
Cebulę z ziemniakami należy podsmażyć ale nie zrumienić.
Zielona zupa krem
Do podsmażonych ziemniaków wlać bulion i gotować.
Zielona zupa krem
Dodać natkę pietruszki, brokuły i ugotować.
Zielona zupa krem
Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku.