Aneta76

Aneta76

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zielona zupa krem z brokułem, porem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, bardzo gęsta, sycąca zupa krem z brokułem, porem i szpinakiem podana ze słodką śmietanką i serkiem ricotta.

Zielona zupa krem z brokułem, porem i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielona zupa krem z brokułem, porem i szpinakiem

 

  • 1x Szpinak rozdrobniony Hortex - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • - 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonego
  • pół pora

  • - 4 szklanki bulionu drobiowego lub z jarzyn
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

  • - 125 ml słodkiej śmietanki 30%

  • - 100 gram serka ricotta

Sposób przygotowania:

Zielona zupa krem z brokułem, porem i szpinakiem
W garnku rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut, dodać zamrożony szpinak rozdrobniony Hortex i całość pogotować, aż do rozmrożenia szpinaku. Następnie dodać brokuła, bulion drobiowy lub jarzynowy, doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem i całość gotować około 7 minut. Zmiksować na gładki krem. Podawać gorącą z kleksem śmietany i pokrojonym serkiem ricotta. Udekorować natką pietruszki. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Zielona zupa krem z brokułem, porem i szpinakiem