ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Zielone ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielone ciasto z jabłkami to inaczej wiosenna tęcza. Ciasto prezentuje sie super na talerzu i wygląda bardzo apetycznie

Zielone ciasto z jabłkami

Składniki:

Zielone ciasto z jabłkami

 

  • Ciasto: 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • łyżeczka proszku
  • Masa budyniowa: 1/2l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier puder do smaku
  • 25 dag masła
  • Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • zielona galaretka
  • zielony barwnik spożywczy
  • Masa biała: szkl cukru
  • 3 szkl mleka
  • szkl mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • Dodatkowo: 10 dag kokosu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • galaretkę pomarańczową
  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Zielone ciasto z jabłkami
Ciasto: Białka ubić dodać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Wymieszać i piec 35 min. w temp. 170 st. Masa budyniowa: Na mleku ugotować budyń.Masło utrzeć z cukrem dodać stopniowo wystudzony budyń.Masę podzielić na 2 części. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę i barwnik. Masa biała: W szkl. mleka roztopić z mąki i cukier.Pozostałe mleko zagotować i wlać mleko z mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać budyń. Kokos podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru. . Na biszkopt wyłożyć 1/2 masy budyniowej, następnie jabłka, drugą część masy budyniowej, biszkopty zalać tężejąca pomarańczową galaretką, wyłożyć masę białą i posypać podsmażony,m kokosem.