marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zielone kluseczki z mąki ryżowej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wyrobić ciasto z mąki ryżowej,wody,cukru,cukru waniliowego i barwnika.Zagotować syrop cukrowy.Zrobić kluseczki i dać na wodę.Obtoczyć.

Zielone kluseczki z mąki ryżowej.

Składniki:

Zielone kluseczki z mąki ryżowej.

 

  • !85 g.mąki ryżowej,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • kilka kropel zielonego barwnika,
  • Na syrop:150 g. brązowego cukru,
  • Ponadto:75 g.wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Zielone kluseczki z mąki ryżowej.
Mąkę,cukier,wodę,barwnik zielony oraz cukier waniliowy wymieszać i wyrobić na gładką masę.Aby przygotować syrop,wlać
do garnuszka1/4 wody i brązowego cukru.Gotować tak długo,aż syrop zgęstnieje.Z ciasta zrobić kluseczki wielkości palca,a do miseczki wsypać wiórki.W garnku zagotować wodę i dawać kluseczki.Gotować na małym ogniu tak długo,aż wypłyną na powierzchnię.Wyłowić kluski na sitko,osączyć i obtoczyć we wiór-
-kach.Przed podaniem polać syropem.