agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

zielone kluski z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zielone kluski z serem czar zieleni

zielone kluski z serem

Składniki:

zielone kluski z serem

 

  • 3 szklanki mąka,
  • 2 jaja,
  • 0,5 opakowania szpinak mrożony,
  • 20 dkg chudy twaróg,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki margaryna,
  • do smaku sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

zielone kluski z serem
Szpinak rozmrozić, ugotować odcedzić i po wystygnięciu wymieszać z przesianą mąką. Wbić jajka. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na margarynie lub maśle. Wszystko dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto dobrze wyrobić , rozwałkować na cienki placek. Placek powinien poleżeć 15-20 minut by się trochę przesuszył. Posypać mąką a następnie pociąć na paski, które z kolei kroimy w poprzek.
Na dużą ilość osolonego wrzątku wrzucamy kluski i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Polać roztopioną margaryną lub masłem, posypać starannie rozkruszonym chudym twarogiem.

Tagi:

szpinak