migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinkau nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku.

Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem

 

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 pełniutkie szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody może być gazowana
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • farsz:
  • 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń
  • 200 g rzodkiewek
  • 7-10 kwiatków szczypiorku
  • sól ziołowa do smaku
  • jogurt naturalny 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem
Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko,mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać.
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem
Etap 1 Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować.
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem
Etap 2 Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko,mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki.
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem
Etap 3 Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem
Etap 4 Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać.