pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zielone pesto z olejem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

kuchnia włoska z polskim akcentem

Zielone pesto z olejem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone pesto z olejem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Zielone pesto z olejem lnianym
Bazylię szatkujemy i wrzucamy do moździerza. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do bazylii. Solimy. Orzeszki piniowe prażymy kilka minut na patelni. Zarumienione dodajemy do reszty składników. Całość dość dokładnie ucieramy w moździerzu. Może to potrwać kilka minut. Pod koniec dodajemy olej lniany. Ponownie ucieramy. Mamy gotowy sos Pesto. Wymieszany z ugotowanym makaronem spaghetti da nam spaghetti alla genovese
Zielone pesto z olejem lnianym
Świeże liście bazyli bardzo drobno kroimy i wrzucamy do moździerza
Zielone pesto z olejem lnianym
DO bazyli dodajemy czosnek, pażone orzeszki pini i sól
Zielone pesto z olejem lnianym
Całość ucieramy w moździerzu pod koniec wlewając olej lniany
Zielone pesto z olejem lnianym
Propozycja podania pest z ugotowanym makaronem spaghetti