aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Zielone pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub cebulką podsmażoną z czosnkiem i dowolną surówką.

Zielone pierogi

Składniki:

Zielone pierogi

 

  • CIASTO:
  • szklanka mąki pszennej białej
  • szklanka mąki pszennej razowej
  • pół szklanki wody
  • garść liści szpinaku
  • łyżka oliwy
  • FARSZ:
  • szklanka zielonej soczewicy
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zielone pierogi
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody. Gdy woda odparuje, połączyć soczewicę z cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto z podanych składników( liście szpinaku należy obgotować i drobno posiekać). Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym ułożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.