sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Zielone pizzerinki z warkoczami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tradycyjna pizza w nowej , praktycznej odsłonie. Zamiast jednej zrobiłam kilka mniejszych. Mój syn był nimi zachwycony. Zielony kolor to zasługa jęczmienia.

Zielone pizzerinki z warkoczami

Składniki:

Zielone pizzerinki z warkoczami

Składniki na ciasto

  • 5 g drożdży
  • ok. 400 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku

Nadzienie

  • 12 - 15 plastrów żółtego sera
  • 1 mozzarella
  • 1 ugotowane udko z kurczaka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • papryka czerwona
  • sos do pizzy
  • ok. 1/2 puszki całych pomidorów

Sposób przygotowania:

Zielone pizzerinki z warkoczami
Pokruszone drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy około 300 g mąki. Dodajemy gotowy zaczyn, olej kokosowy, sól i jęczmień. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest rzadkie dodajemy resztę mąki. Zostawiamy na 30 minut.

Ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 lub 7 kawałków. Z pięciu robimy małe, okrągłe placuszki. Każdy smarujemy sosem do pizzy. Z pozostałego ciasta robimy 5 cienkich warkoczy. Nakładamy na brzegi pizzerinek. Na każdej układamy po jednym plasterku żółtego sera. Na środku po kawałku mozzarelli, pomidorów, kurczaka i papryki. Rozkładamy zielony groszek i pokrojony w paski pozostały ser żółty.

Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.