Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne. Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące. Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki,dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zielone placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
1. Ziemniaki obieramy,płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków,następnie osączamy z nadmiaru wody.

2.Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.Natkę i koperek płuczemy,dokładnie osuszamy i drobno siekamy.

3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka,dodajemy mąkę,cebule i zieleninę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,następnie dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.