Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zielone pomidorki w zalewie z olejem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny dodatek w zimie do sałatek i surówek

Zielone pomidorki w zalewie z olejem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone pomidorki w zalewie z olejem

 

  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych zielonych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
  • 1,5 szkl wody
  • 1/2 szkl octu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Zielone pomidorki w zalewie z olejem
Pomidorki wsypać do wrzącej wody, zaparzyć 1-2 minuty, odcedzić. Wodę z octem, cukrem, solą i przyprawą chilli zagotować. Do każdego słoiczka wlać po łyżce oleju, wsypać przygotowane pomidory, pokrojone ząbki czosnku, zalać zalewą, zamknąć. Włożyć do garnka z ciepłą wodą, pasteryzować około 15-20 minut. Wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem.
Zielone pomidorki w zalewie z olejem
Umyte pomidorki wsypać do garnka i sparzyć wrzącą wodą
Zielone pomidorki w zalewie z olejem
Do wyparzonych słoiczków wlać po łyżce oleju
Zielone pomidorki w zalewie z olejem
Wsypać pomidorki pokrojony czosnek zalać zalewą
Zielone pomidorki w zalewie z olejem
Zapasteryzowane wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem

Tagi:

przyprawy