bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zielone risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielona odmiana risotto dla jaroszy.

Zielone risotto

Składniki:

Zielone risotto

 

  • 150g ryżu arborio
  • ½ litra wywaru warzywny
  • ¼ szklanki białego wina
  • cukinia
  • gałązka selera naciowego
  • czerwona cebuli
  • garść szpinaku
  • gałązki tymianku
  • oregano świeże
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • powinna być jeszcze odrobina parmezanu do posypania ale ja nie miałam
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Zielone risotto
Cukinie kroimy w półplasterki, seler w krążki. Cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż, tymianek, oregano, posolić, pieprzyć i smażymy aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodajemy plasterki cukinii i seler naciowy. Podlać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać listki szpinaku i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu.