Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zielone risotto z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne zielone risotto idealne na obiad

Zielone risotto z porem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone risotto z porem

 

  • 250g ryżu do risotto
  • młody por
  • 3 gałązki selera naciowego
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • ok 1l bulionu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zielone risotto z porem
Na patelni, na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pora pokrojonego w półplasterki i plasterki selera naciowego. Całość smażymy przez 5 minut ciągle mieszając. Dosypujemy ryż i mieszamy przez 2-3 minuty. Wlewamy wino i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie podgrzewamy bulion i zostawiamy go na niewielkim ogniu, żeby ciągle był gorący. Na patelnię wlewamy niewielkimi porcjami bulion, mieszamy i jak ryż wchłonie dolaną porcję, to dopiero wtedy dolewamy kolejną porcję bulionu. Robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zielone risotto z porem
Na oliwie podsmażamy warzywa i dodajemy ryż
Zielone risotto z porem
Bulion powinien cały czas gotować się na niewielkim ogniu
Zielone risotto z porem
Bulion dolewamy małymi porcjami, mieszamy aż płyn się wchłonie

Tagi:

ryż risotto