szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Zielone szparagi pod beszamelem Moni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

szparagi w szynce pod beszamelem zapiekane

Zielone szparagi pod beszamelem Moni

Składniki:

Zielone szparagi pod beszamelem Moni

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi pod beszamelem Moni
Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końców. Związać po 3 sztuki bawełniana nicią i gotować około 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru, soku cytrynowego i łyżki masła. Następnie osączyć i zahartować w zimnej wodzie. Z łyżki masła i łyżki mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szynkę pociąć w plastry i owinąć nimi pęczki szparagów. Pęczki układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym resztą masła i zalewamy beszamelem. Całość posypać serem. Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.