Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zielone szparagi z jajkiem na twardo :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Inspirowałam się ,,Asperges à la flamande, http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/06/Asperges-224-la-flamande-czyli-szparagi-po.html

Zielone szparagi z jajkiem na twardo :

Składniki:

Zielone szparagi z jajkiem na twardo :

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów ( duży lub 2 mniejsze )
  • 2 jajka na twardo
  • sól
  • cukier
  • 1/2 szklanki śłodkiej śmietanki 18 %
  • 1/4 pęczka koperku
  • 3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi z jajkiem na twardo :
Szparagi obrać i odciąć z nich końcówki ( tak ok 1/3 ich długości ).Szparagi związać nitką , ułożyć w garnku ( najlepiej postawić w specjalnym garnku do gotowania szparagów tak by łebki wystawały nad poziom wody ) .Wrzycić do garnka odcięte końcówki. Wodę lekko osolić i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 7-8 minut od zagotowania .
Wyłowić łyżką cedzakową obcięte końcówki i przetrzeć prtzez sito.
W garnuszku roztopić łyżkę masła .Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć mieszająć . Dodać przetarte szparagi.Wlać 1,5 filiżanki wywaru z gotoweania szparagów /Zagotować. Rozrobić mąkę ze śmietanką i wlać do zupy. Na małym gazie doprowafdzić do wrzenia. Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , cukrem , sokiem z cytryny.
Jajka na twardo pokroić w kostkę.
Szparagi podawać w tpowarzystwie młodych ziemniaków z wody , posypane usiekanym jajkiem na twardo i polane stopionym masłem ( 2 łyżki ) z zupą szparagową do popicia .