Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To szybka w wykonaniu, smaczna i ładnie wyglądająca przystawka. Dodatkowo można posypać szparagi startym serem.

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską

 

  • szparagi zielone 500 gram
  • szynka parmeńska 100 gram
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu)

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie wkładamy do wrzątku, tak, aby końce wystawały ponad powierzchnię. Solimy wodę i dodajemy odrobinę cukru. Gotujemy około 5 minut, odcedzamy.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Zawijamy szparagi szynką, umieszczając w jednym plasterku dwie lub trzy łodygi. Skrapiamy szparagi oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut.

Smacznego.
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Zawijamy szparagi szynką po dwie lub trzy łodygi