cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zielone warzywa w sosie słonecznikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowy ,smaczny półmisek zielonych warzyw w aromatycznym słonecznikowym sosie to doskonała propozycja na lekką kolację.

Zielone warzywa w sosie słonecznikowym

Składniki:

Zielone warzywa w sosie słonecznikowym

 

  • 1 mały brokuł
  • 1 nieduża cukinia
  • kilka zielonych szparagów
  • świeży majeranek lub tymianek do dekoracji

 

  • sos słonecznikowy:
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek /olej czosnkowy/
  • ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku
  • ok.3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zielone warzywa w sosie słonecznikowym
-Dokładnie umyte brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w grube plastry, szparagi obrać.Warzywa ugotować na parze lub tradycyjnie zachowując ich jędrność. -Przelać zimną wodą, odsączyć i ułożyć na półmisku.Jeśli nie były wcześniej solone delikatnie oprószyć sola i pieprzem. -Przygotować sos. -Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok.20 minut./można dłużej/. -Odcedzić , przepłukać i wrzucić do blendera. -Zalać przegotowaną zimną wodą, dodać oliwę, czosnek, sok z cytryny i starannie zmiksować. -Powstałą gęstą masę rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji sosu. /sos nie musi być całkiem gładki/ -Na koniec dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.