marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zielony koperek solony.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zielony koperek opłukać,osączyć,oddzielić od łodyg.Zważyć go i potrzebną ilość soli.Na dno weka nasypać trochę soli,nakładać koper warstwam

Zielony koperek solony.

Składniki:

Zielony koperek solony.

 

  • 1 kg.zielonego koperku,
  • 15 dkg.soli.

Sposób przygotowania:

Zielony koperek solony.
Zielony koperek opłukać,osączyć i oddzielić od grubych łodyg.Dro-
-bno pokroić,zważyć osobno koper i sól.Na dno wymytego i wyparz-
-onego słoja wsypać trochę soli,a następnie układać warstwami koperek,przesypując solą i ugniatając drewnianą łyżką.Powierzchnię koperku posypać solą.Słój z koperkiem obwiązać pergaminem lub zakleić celofanem.Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.Używać w zimie do zup i sosów.